Meer last van voetschimmel in de zomer?

 In Geen onderdeel van een categorie, VOETSCHIMMEL

WAAROM JE VAKER LAST HEBT VAN ATLEETVOET IN DE ZOMER EN WAT JE ERTEGEN KAN DOEN.

Atleetvoet of voetschimmel is een veelvoorkomende huidaandoening die veroorzaakt wordt door overgroei van een bepaalde schimmel – dermatofyten – die de buitenste laag va de huid (hoornlaag)  aantasten. Een schimmelinfectie gaat meestal gepaard met jeuk, witte schilfering, blaasjes en pijnlijke kloven tussen de tenen. Ook de teennagels worden in sommige gevallen aangetast en kunnen zelfs verkleuren.

Hoe ontstaat atleetvoet?
Voetschimmels voeden zich met allerlei zaken zoals dode huidcellen, moleculen die in zweet voorkomen maar ook met ander materiaal dat voorkomt op de opperhuid. Ze planten zich voort aan de hand van sporen (voortplantingscellen). Deze sporen kunnen in een vochtig en warm milieu makkelijk uitgroeien tot schimmels. Eenmaal de schimmels de huid binnendringen, spreekt men van een huidinfectie. Aangezien schimmels het best groeien in een warme en vochtige omgeving is de kans op besmetting groter tijdens de zomermaanden. Vooral bij warm weer hebben we vaker last van transpirerende voeten. Deze warme en vochtige omgeving bevordert de schimmelgroei wat leidt tot een verhoogde kans op voetschimmel.

Meestal hebben we hier geen last van omdat onze huidflora bescherming biedt tegen overgroei van schimmels. Bij een huidflora die in balans is, beschermen de goede bacteriën ons tegen dit probleem. Helaas kan deze huidflora soms uit evenwicht geraken.

Een huidflora uit evenwicht maakt de huid vatbaar
De meeste producten en zepen op de markt bevatten bewaarmiddelen en surfactanten (schuimvormers). Deze stoffen hebben vaak een antibacteriële werking en doden zowel de slechte als de goede bacteriën en schimmels. Ja, je hoort het goed, schimmels en bacteriën zijn niet altijd slecht. Zo zitten er op iedere gezonde voet miljarden bacteriën en schimmels die niets verkeerds doen en juist bescherming bieden tegen ziekteverwekkers.

Eenmaal onze huidflora uit evenwicht is, valt de competitie met de schimmel die atleetvoet veroorzaakt weg en beginnen dermatofyten te overwoekeren. Wist je trouwens dat na een douchebeurt bijna niets meer overblijft van de huidflora op onze voeten? Tijdens het douchen staan we met onze voeten erg lang in het sop. Hierdoor blijven ze ook het langst in contact met de antibacteriële stoffen die onze huidflora aantasten waardoor ze bijna steriel zijn wanneer je uit de douche stapt. Op die manier valt je eerste beschermingslaag van goede bacteriën en schimmels weg en maak je meer kans op het oplopen van een schimmelinfectie of een andere huidirritatie.


Hoe behandel je atleetvoet en hoe kan je het voorkomen?
YUN’s FNG Spray is een actieve spray met goede bacteriën die de competitie aangaat met de slechte bacteriën en schimmels, waaronder dermatofyten. De spray herstelt en versterkt de huidflora zodat de slechte bacteriën geen kans meer maken. Hierdoor verminder je de kans op een voetschimmel of kan je de symptomen ervan, zoals jeuk, irritatie en schilfering, verzachten en uiteindelijk verhelpen.

Om je huidflora op je voeten in evenwicht te houden en bijgevolg atleetvoet te voorkomen, raadt YUN aan om de SKN Wash te gebruiken. Deze kan je dagelijks gebruiken in combinatie met de FNG Spray. In tegenstelling tot de meeste zepen op de markt, zorgt YUN’s SKN Wash ervoor dat de goede bacteriën en schimmels – die van nature aanwezig zijn op je huid of in de FNG Spray – niet worden gedood.

Recent Posts