Ingrediënten die slecht zijn voor de huid.

Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam en biedt bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarom willen we onze huid zo goed mogelijk verzorgen en beschermen tegen mogelijke ziekteverwekkers, waaronder bacteriën, schimmels en virussen. Wist je trouwens dat onze eerste laag van bescherming een oppervlakte heeft van 1,5 tot 2 m²? Helaas bevatten veel verzorgingsproducten schadelijke ingrediënten die niet alleen onze huid maar ook onze gezondheid beïnvloeden en aantasten.

HET BELANG VAN EEN EVENWICHTIGE HUIDFLORA.
Het begrip huidflora – of in de wetenschap ook wel huidmicrobioom genoemd – verwijst naar miljarden micro-organismen die van nature aanwezig zijn op onze huid. Zo bestaat het menselijk lichaam uit maar liefst 100 triljoen bacteriën en schimmels. Deze beestjes zijn onschadelijk en hebben zelfs een heilzame werking. Bij een evenwichtige huidflora beschermen onze goede bacteriën ons tegen ziekteverwekkende bacteriën en schimmels zodat deze niet zomaar op onze huid kunnen groeien.

Helaas raakt de huidflora soms uit evenwicht waardoor we meer kwetsbaar zijn voor allerhande huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld acne, voetschimmel, vaginale infecties, eczeem en andere huidirritaties. Vaak liggen bepaalde huidverzorgingsproducten aan de basis van een verstoord evenwicht doordat deze schadelijke stoffen bevatten. Maar welke ingrediënten zijn nu eigenlijk schadelijk voor je huid?

SURFACTANTEN: SLS, SLES, COAMIDOPROPYL
Veel reguliere zepen bevatten schadelijke surfactanten, o.a. Sodium Lauryl Sulfaat, Sodium Laureth Sulfaat en Cocamidopropyl betaine. Deze oppervlakte actieve stoffen verlagen de oppervlaktespanning waardoor ze schuim maken. Ze worden vaak gebruikt in douchegels, shampoos, scheerschuim en vloeibare zepen om de huid te reinigen. Ze verwijderen oliën, vuil en voelen erg zacht aan maar is dit luxueus pleziertje het allemaal wel waard?

Jammer genoeg zijn deze schuimvormers erg schadelijk voor onze huid. Ze reinigen de huid zo sterk dat ze niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën wegwassen. De natuurlijke vetlaag wordt verwijderd met een droge huid en trekkerig gevoel tot gevolg. Onze eerste beschermingslaag valt weg en de barrièrefunctie van de huid wordt verstoord. Bijgevolg krijgen slechte bacteriën de kans om te overwoekeren.

Wist je trouwens dat Sodium Laureth Sulfaat vaak wordt gebruikt om garagevloeren en motoren mee te poetsen en te ontvetten? In huidverzorgingsproducten is het echter niet toegestaan om ze in zuivere vorm te gebruiken, maar enkel in lage concentraties. Toch gebruiken veel fabrikanten deze surfactanten nog omdat ze – ondanks hun aggresieve werking  – goedkoop zijn en erg veel schuim produceren.

BEWAARMIDDELEN: METHYLISOTHIAZOLINONE, TRICLOSAN, PHENOXYETHANOL
Ook conserveermiddelen worden vaak toegevoegd aan verzorgingsproducten om de houdbaarheidsperiode te verlengen. Deze middelen hebben een antibacteriële werking en houden de groei van micro-organismen – waaronder bacteriën, schimmels en gisten – tegen. Enkele bewaarmiddelen waar je beter voor oplet zijn Methylisothiazolinone, Triclosan en Phenoxyethanol. Wanneer je deze ingrediënten via huidverzorgingsproducten aanbrengt op de huid, zullen ze de goede bacteriën doden en wordt de natuurlijke beschermlaag van je huid aangetast.

Sommige bewaarmiddelen kunnen erg schadelijk zijn voor de gezondheid doordat ze via de huid in het lichaam dringen.  Zo kan Methylisothiazolinone bij herhaaldelijk gebruik contactallergie veroorzaken. Triclosan is dan weer schadelijk voor de gezondheid omdat het een bijdrage zou leveren aan de resistentievorming tegen antibiotica. Bij Phenoxyethanol heeft onderzoek aangetoond dat het een negatieve werking heeft op eczeem. Deze laatste kan ook allergieën veroorzaken en leidt in sommige gevallen zelfs tot vruchtbaarheidsproblemen. Gelukkig wordt de schadelijke werking van deze conserveermiddelen zoveel mogelijk beperkt doordat ze slechts in kleine concentraties worden toegevoegd in verzorgingsproducten. Maar let op! Wanneer je verschillende cosmeticaproducten aanbrengt die telkens weer deze bewaarmiddelen bevatten, maakt je lichaam kans om hogere concentraties op te nemen.

BESCHERM, VERSTERK EN HESTEL JE HUIDFLORA MET PRODUCTEN DIE ZACHT ZIJN VOOR JE HUID
In tegenstelling tot de meeste zepen en crèmes op de markt, bevatten de producten van YUN milde ingrediënten en bewaarmiddelen die zacht zijn voor je huidflora en je natuurlijke beschermlaag intact houden. Zo ben je beschermd tegen allerhande huidaandoeningen. Normaal grijpen we naar de conventionele middelen die zowel de goede als de slechte bacteriën doden. YUN is ervan overtuigd dat een sterke en evenwichtige huidflora essentieel is om deze huidproblemen duurzaam te bestrijden.

YUN’s SKN producten bevatten een unieke en gepatenteerde formule van specifiek geselecteerde ingrediënten die zacht zijn voor de huid en – in tegenstelling tot agressieve zepen en crèmes – de huidflora beschermen en versterken. Voor plaatsen waar je huidflora toch uit evenwicht is – en zich bijgevolg allerlei huidaandoeningen en irritaties voordoen zoals acne en voetschimmels- ontwikkelde YUN de ACN en ACN+ Cream en de FNG Spray.

Deze producten bevatten levende, goede bacteriën die je huidflora terug herstellen en een evenwichtige huid beschermen en versterken.