Welk effect heeft de zon op acne symptomen en puistjes? En waarom is zonnecrème belangrijk?

De zon is op enkele vlakken nuttig voor ons lichaam. Ze verlaagt onze bloeddruk en verbetert ons humeur. Door contact met de zon maakt onze huid ook vitamine D aan, die de calcium homeostase reguleert in het lichaam en zo zorgt voor sterke botten en tanden. Bovendien houdt vitamine D je weerstand op peil. Toch bestaan er naast deze heilzame effecten ook een aantal neveneffecten die erg slecht zijn voor onze gezondheid. UV-straling kan menselijk DNA schaden waardoor de kans op huidkanker verhoogt. Zonnestralen brengen onze huid ook uit evenwicht. Wist je zelfs dat de zon ook een negatieve invloed heeft op acne? Genoeg aan redenen om uit de zon te blijven of je huid alleszins goed te beschermen tegen de zon!

Onze huid is bedekt met miljarden kleine beestjes: bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Samen vormen deze beestjes de bovenste laag op je huid. Deze laag, ook wel bekend als de huidflora, beschermt ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Een huidflora in evenwicht is erg sterk en bevat veel goede bacteriën die ziekteverwekkende beestjes  tegenhouden en de huid gezond houden. Helaas kan je huidevenwicht soms verstoord worden door een teveel aan slechte bacteriën of schimmels. Zo veroorzaken UV-stralen een onevenwicht in je huidflora doordat ze de bacteriën op je huid aantasten.  Omdat de slechte maar ook de goede bacteriën afsterven, wordt je huid vatbaar voor allerlei aandoeningen.

Toch zien veel mensen de zon als een trouwe bondgenoot in hun strijd tegen acne. Tijdens de zomermaanden hebben uv-stralen een gunstig effect op onze huid, maar dit is slechts schijn. Op lange termijn werkt zonnen contraproductief. Zonnestralen drogen de huid en het overtollig talg uit. Zoals eerder aangehaald, doden ze bacteriën, waaronder ook de acne-veroorzakende bacterie: Cutibacterium acnes. De opperhuid wordt ook dikker door UV-b straling om de onderliggende huidlagen beter te beschermen tegen UV licht. wordt er ook dikker van. Hierdoor lijkt de acne zich te verbeteren, maar die verbetering houdt niet lang aan en heeft zijn weerslag.

Als reactie op dit uitdrogende effect produceren onze talgklieren meer talg en dat is net de ideale voedingsbodem voor de acne bacterie. Eenmaal de uv-intensiteit afneemt kan deze bacterie zich gewoon weer verder ontwikkelen en zorgt de verdikte opperhuid ervoor dat poriën makkelijker verstoppen. Wanneer de zomer op zijn einde loopt flakkeren acne symptomen weer op. Je kan het een beetje vergelijken met een reboundeffect van je huid. Sommige mensen krijgen hierdoor zelfs meer last van acne dan voordien!

Het gevaarlijkste neveneffect van UV-straling op het lichaam is DNA-schade dat kan leiden tot huidkanker. Het menselijk lichaam bestaat uit miljarden cellen waarvan elke cel een kern bevat met erfelijk materiaal.  Door blootstelling aan UVA en UVB stralen worden onderliggende huidcellen tot in de kern beschadigd en treed DNA schade op. Het lichaam reageert op de uv-straling door het pigment melanine aan te maken die de huid donker kleurt en minder kwetsbaar maakt. Door die bescherming kunnen deze schadelijke stralen niet dieper in de huid dringen, verbrandt de huid minder snel en wordt verdere DNA-schade vermeden. Een zongebruinde huid is met andere woorden dus altijd het gevolg van DNA-schade.

Gelukkig is ons lichaam in staat om een lichte verandering in het DNA te herstellen. Het maakt hersteleiwitten aan die de lichte verandering in het erfelijk materiaal weer corrigeren en de schade ongedaan maken.

Jammer genoeg kan in sommige gevallen de schade aan het DNA helaas niet meer hersteld worden. Bijgevolg wordt de kans op huidkanker vergroot doordat de permanent gewijzigde cellen ongecontroleerd kunnen verder delen.

YUN raadt daarom altijd aan om zonnecrème te gebruiken wanneer je in contact komt met de zon. Vermijd zeker zonnebankgebruik! Wist je dat zelfs 90% van alle huidkankers werden veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de stralen van de zon en zonnebank? Bovendien hebben zonnebankgebruikers onder de 35 jaar oud zelfs 59% meer kans hebben op het ontwikkelen van een melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker.

Ook voor mensen met een acne-gevoelige huid is UV-bescherming een must! YUN raadt wel aan om zonnebaden zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik je de ACN of ACN+ crème en kan je de zonnestralen toch niet ontwijken omdat je bijvoorbeeld vakantie doorbrengt in een warm land? Zorg er dan voor dat er minimaal een half uur – maar bij voorkeur een uur – tussen het aanbrengen van de ACN/ACN+ crème en zonnecrème zit.

Deze pauze is belangrijk omdat zonnecrème antibacteriële bestanddelen bevat die de effectiviteit van de goede, levende bacteriën verminderen. Bij tijdsgebrek kan je ook altijd de ACN/ACN+ Cream smeren na het zonnebaden. Vergeet niet om de crème aan te brengen voor het slapengaan zodat de goede bacteriën de hele nacht hun werk kunnen doen.

Houdt er wel rekening mee dat veel zonnefilters olie-oplosbaar zijn en dus in een olieachtige basis of crème zitten. Deze kunnen de poriën weer makkelijker verstoppen en dienen als voedingsbodem voor de acne-bacterie. De kans dat dit voorkomt is reeds kleiner met minerale-filters en als je helemaal zeker wilt zijn kijk dan op het label naar niet-comedogene zonnebrandbescherming.

Met deze tips en informatie op zak kent de zon voor jou geen geheimen meer en kan je jouw puistjes effectief en efficiënt bestrijden!