logo-black_transparant

DE IMPACT VAN INGREDIËNTEN
IN HUIDVERZORGING

De miljarden micro-organismen die van nature aanwezig zijn op onze huid beschermen ons tegen ziekteverwekkende bacteriën en schimmels. Helaas raakt het microbioom soms uit evenwicht waardoor we kwetsbaarder zijn voor huidaandoeningen zoals acne, voetschimmel, vaginale infecties, eczeem,... Vaak liggen huidverzorgingsproducten aan de basis van een verstoord evenwicht doordat deze schadelijke ingrediënten bevatten. Maar welke ingrediënten zijn nu eigenlijk schadelijk of helpen je huid nu eigenlijk vooruit?

SURFACTANTEN: SLS, SLES, COAMIDOPROPYL

Vaak bevatten zepen schadelijke surfactanten, zoals onder andere Sodium Lauryl Sulfaat, Sodium Laureth Sulfaat en Cocamidopropyl betaine. Ze zorgen dat het product aangenaam schuimt door oppervlaktespanning te verlagen.  Omdat ze lekker zacht aanvoelen worden ze vaak gebruikt in douchegels, shampoos, scheerschuim en vloeibare zepen. Doordat ze de huid zo sterk reinigen, wassen ze tegelijkertijd onze natuurlijke vetlaag weg, met een droge huid en trekkerig gevoel tot gevolg. Ze verwijderen ook nog eens een heleboel goede bacteriën. Hierdoor valt onze beschermende barrière van onze huid weg en krijgen slechte bacteriën de kans om te woekeren.

Wist je trouwens dat Sodium Laureth Sulfaat vaak wordt gebruikt om garagevloeren en motoren mee te poetsen en te ontvetten? In huidverzorgingsproducten is het natuurlijk niet toegestaan om ze in zuivere vorm te gebruiken, enkel in lage concentraties. Toch gebruiken veel fabrikanten deze surfactanten nog omdat ze – ondanks hun aggresieve werking  – goedkoop zijn en erg veel schuim produceren.

BEWAARMIDDELEN: METHYLISOTHIAZOLINONE, TRICLOSAN, PHENOXYETHANOL

BEWAARMIDDELEN: METHYL-
ISOTHIAZOLINONE, TRICLOSAN, PHENOXYETHANOL

Om de houdbaarheidsperiode te verlengen bestaan er een heleboel bewaarmiddelen. Vaak hebben ze een antibacteriële werking en houden de groei van micro-organismen - waaronder bacteriën, schimmels en gisten – tegen. Wanneer je deze antibacteriële bewaarmiddelen via huidverzorgingsproducten aanbrengt op de huid, zullen ze de goede beschermende bacteriën op je huid doden.

Enkele bewaarmiddelen waar je beter voor oplet zijn Methylisothiazolinone, Triclosan en Phenoxyethanol. Ze kunnen schade aanrichten doordat ze via de huid in het lichaam dringen. Methylisothiazolinone kan bij herhaaldelijk gebruik contactallergie veroorzaken, triclosan kan bijdragen aan de resistentievorming tegen antibiotica en bij Phenoxyethanol heeft onderzoek aangetoond dat het een negatieve effect heeft op eczeem en ook allergieën kan veroorzaken. Gelukkig vangen de kleine concentraties een deel van de schade op. Maar let op wanneer je verschillende cosmeticaproducten aanbrengt die telkens weer deze bewaarmiddelen bevatten! Je lichaam kan zo wel hogere concentraties opnemen zonder dat je het beseft.

Billboard love your bacteria_RS

WAT JE MOET WETEN OVER SILICONEN

Siliconen is een verzamelnaam voor een grote groep polymeren die veel verschillende industrieën gebruiken.

Hierdoor kan je niet veralgemenen en slechte of goede uitspraken doen over de biologische afbreekbaarheid en veiligheid. Afhankelijk van het type siliconen hebben ze elk onderling sterk verschillende eigenschappen. Juist daarom verbiedt de EU vermeldingen als "0% siliconen" en "geen siliconen", hoewel je dit nog vaak tegenkomt. Daarnaast heeft de EU ook een een uitgebreide lijst opgesteld om aan te duiden welke siliconen veilig te gebruiken zijn als ingrediënt in cosmetische producten. Met zoveel verschillende soorten siliconen die fantastische eigenschappen hebben is het jammer dat ze een slechte naam dragen, aangezien ze enorm heilzaam kunnen zijn zonder schade toe te brengen aan het gezonde microbioom van de huid.

BELANG VAN MICROBIOOMVEILIGE INGREDIËNTEN

YUN kiest er actief voor om heel selectief met ingrediënten om te gaan, omdat de gevolgen voor onze gezondheid groot zijn! We doorlopen een multifactoriël proces om te garanderen dat onze producten 100% microbioomveilig zijn, zodat jij en je microbioom 100% het beste van zichzelf kunnen geven!

Meer weten over ons streng selectieproces? Ontdek het hier:

Met trots vermeld in

Middel 5

Contact

+32 (0)3 443 04 70
info@yun.be
Galileilaan 15
2845, Niel
België

Met steun van

Middel 6
Logo's@3x
Middel 8