logo-black_transparant

WAT IS PROBIOTHERAPIE?

Probiotherapie (pro = voor; bios = leven) is een therapie die de gezondheid en de balans van het microbioom voorop stelt.

Probiotherapie vertrekt vanuit het menselijk microbioom als centraal punt en beschouwt het menselijk lichaam als een verzameling van verschillende micro-organismen. Al deze organismen werken nauw samen, als bouwstenen die elkaar ondersteunen.

Ondanks dat het meeste onderzoek zich toespitst op het maagdarmkanaal, mogen we niet vergeten dat er ook een huid-, vaginaal en oraal microbioom bestaat. Wist je trouwens dat de samenstelling van het microbioom in het hele lichaam sterk varieert?

WANNEER HET EVENWICHT UIT BALANS IS

Wanneer we kijken naar een gezonde huid, is het huidmicrobioom in balans. Dit wil zeggen dat de bacteriën die er leven in symbiose met elkaar en je lichaam zijn. Verschillende factoren rondom ons kunnen dit evenwicht verstoren, wat we "dysbiose" noemen. Hierdoor overgroeien slechte bacteriën en/of schimmels die symptomen van ontstekingen of irritatie van de huid kunnen veroorzaken. Wanneer je dan grijpt naar producten die alle bacteriën doden, zoals antibiotica, antiseptica, antimycotica, lost het probleem zich slechts tijdelijk op en veroorzaak je een vicieuze cirkel van onvolledig herstel. Probiotherapie daarentegen dient juist om te beschermen, het evenwicht van het microbioom te versterken en microbiële dysbiose te herstellen, om de vreselijke cyclus van terugval te vermijden.

RED GREEN GRAPHIC NL

De vraag rijst dan ook of onze huidige hygiëne- en gezondheidsgewoonten wel voldoende rekening houden met het belang van ons microbioom. Hoewel hygiëne belangrijk blijft voor het bestrijden van infectieziekten (virale, bacteriële of schimmelziekten), is er overtuigend bewijs dat het microbioom een cruciale rol speelt bij het in evenwicht houden van de lichamelijke processen en het beschermen tegen ziekten. In het algemeen wordt aangenomen dat een gevarieerd microbioom een betere bescherming biedt tegen infecties en invloeden van buitenaf. Bij veel therapieën en in de algemene zorg wordt het belang van het microbioom verwaarloosd, bijvoorbeeld door het gebruik van antibacteriële bestanddelen, antibiotica, antimycotica en antiseptica die extra schade toebrengen aan talloze nuttige micro-organismen van het menselijk lichaam.

HET BESTE VAN
TWEE WERELDEN

Probiotherapie gebruikt daarom goede bacteriën, dat we kennen als "probiotica" om het microbioom te herstellen. Probiotherapie is een verzamelterm van alle geneesmiddelen, voedingssupplementen, cosmetica of algemene verzorgingsproducten die het microbioom van de mens beschermen, versterken of herstellen. De levende bacteriën lossen jouw huidproblemen op, waardoor probiotherapie een effectief alternatief is voor bestaande medicatie. Tegelijkertijd heeft het geen bijwerkingen, wat het even veilig maakt als huidverzorging.

best of both worlds NL2@4x

Met trots vermeld in

Middel 5

Contact

+32 (0)3 443 04 70
info@yun.be
Galileilaan 15
2845, Niel
België

Met steun van

Middel 6
Logo's@3x
Middel 8