logo-black_transparant

KOESTER DE BACTERIËN IN JE LICHAAM

Het is belangrijk dat het evenwicht van bacteriën in ons lichaam op peil blijft. We hebben een groot aantal goedaardige bacteriën in ons lichaam nodig om de schadelijke te onderdrukken en om ons immuunsysteem in stand te houden. Zelf kan je het evenwicht bewaren door niet alle bacteriën in je omgeving en je lichaam te doden en door goede bacteriën toe te laten tot je lichaam.

Bacteriële onbalans 2_RS

BACTERIËLE EVENWICHT
IN HET LICHAAM

Er leven miljarden bacteriën in ons lichaam. Het grootste deel van hen zijn goedaardig. Ze vervullen een nuttige of een passieve functie. Een kleiner deel is in staat ziektes te veroorzaken. Deze bacteriën noemen we pathogenen. Het is heel normaal dat het lichaam zowel goedaardige als pathogene bacteriën met zich meedraagt. Kort gezegd: ze leven in symbiose.

In bepaalde omstandigheden kunnen de pathogenen effectief ziektes veroorzaken. Dit gebeurt wanneer het bacteriële evenwicht in het lichaam verstoord wordt. Wanneer de goedaardige bacteriën hun meerderheid verliezen, zullen de pathogenen overwoekeren. Maar zolang de goedaardige bacteriën in de meerderheid zijn, zullen ze de pathogenen onderdrukken.

BACTERIËN EN HET IMMUUNSYSTEEM

Blootstelling aan bacteriën, zowel aan de goedaardige als de schadelijke, is een belangrijk deel van de ontwikkeling en instandhouding van ons immuunsysteem.

Dit bereidt het immuunsysteem voor op het reageren op pathogene indringers later. Wanneer het lichaam voor het eerst met een bacterie of virus in contact komt, heeft het er nog geen verweer tegen. Dan kan er een infectie of ziekte ontstaan. Wanneer het immuunsysteem al eerder in aanraking is geweest met deze pathogenen, heeft het zich getraind. Het heeft zich kunnen voorbereiden op verdediging in geval van een toename aan pathogenen.

Niet alleen het gebrek aan pathogene bacteriën, ook de eliminatie van goedaardige bacteriën zal het immuunsysteem doen wankelen. Het lichaam kan dan last hebben van chronische ontstekingen met allergieën, moderne auto-immuunziekten zoals diabetes, artritis, multiple sclerose,… of kanker als gevolg.

Bacteriële onbalans 1_RS

HOE BEWAREN WE
HET EVENWICHT?

Het is belangrijk om het bacteriële evenwicht in ons lichaam op peil te houden. Hoe kunnen we dat het best doen? Door zaken te vermijden die goedaardige bacteriën elimineren of de aanmaak van ziekteverwekkers stimuleren. Kies ervoor om goedaardige bacteriën op te nemen en hun groei te stimuleren.

INVLOED VAN ANTIBIOTICA

Vermijd het gebruik van antibacteriële zeep en gebruik enkel antibiotica indien er geen alternatieven voorhanden zijn. Antibiotica doodt alle bacteriën, niet enkel de ziekteverwekkers maar ook de goedaardige.

INVLOED VAN HYGIËNE

Onderzoek wijst uit dat een te propere, bacterievrije omgeving bijdraagt tot de verhoogde kans op obesitas, kanker en hartziekten. Vermijd dus het overmatig gebruik van chemische poetsproducten. Teveel hygiëne drijft onze bacterie-populatie richting uitsterven. Als gevolg hiervan krijgen we te weinig goede bacteriën binnen.

INVLOED VAN ETEN

Hou rekening met je voedingspatroon. Je immuunsysteem is voor een groot deel afhankelijk van je spijsvertering. Problemen met de spijsvertering of een onbalans in de darmen zorgen dan ook voor een verminderd immuunsysteem. Gezonde darmen zijn dus essentieel voor een algemene goede gezondheid.

Ondersteun je spijsvertering door de inname van geraffineerde suikers te beperken. Een teveel aan deze suikers bevordert de aanmaak van pathogene bacteriën. Je kan je darmen ook versterken door yoghurt met levende bacterieculturen en door gefermenteerde voedingsmiddelen in te nemen. Zo komen we in aanraking met een grotere verscheidenheid aan (goedaardige) bacteriën. Door het eten van (niet-fermenteerbare) vezels uit groente, fruit, brood, graanproducten, peulvruchten en noten stimuleer je de groei van goedaardige bacteriën die ziekteverwekkers op afstand houden.

Met trots vermeld in

Middel 5

Contact

+32 (0)3 443 04 70
info@yun.be
Galileilaan 15
2845, Niel
België

Met steun van

Middel 6
Logo's@3x
Middel 8