HOE ONTSTAAT ATLEETVOET OF ZWEMMERSECZEEM EN WAT ZIJN DE RISICOFACTOREN VAN DEZE SCHIMMELINFECTIE?

De huid beschermt ons tegen de externe factoren en tegen schadelijke micro-organismen. Bepaalde schimmels kunnen de buitenkant van de huid echter infecteren wat kan leiden tot tinea pedis of atleetvoet. Hoe ontstaat zo’n infectie en wat zijn de risicofactoren?

pexels-yaroslav-shuraev-5085571

LAAT SCHIMMEL NIET
MET JE VOETEN SPELEN

Dermatofyten zijn schimmels die in de dode buitenlaag van de huid leven. Deze oppervlakkige laag van de huid verhoornt: de cellen drogen langzaam uit en sterven af. Deze verhoorning of verharding van de huid is normaal. Zo vormt de huid een beschermlaag tegen de buitenwereld.

De buitenlaag van de huid bevat keratine, een eiwit dat ervoor zorgt dat de huid taai en waterafstotend is. De schimmels koloniseren deze keratineweefsels en overleven dankzij de voedingsstoffen die ze uit de keratine halen. Tijdens dit proces kan er een ontsteking ontstaan doordat de huid reageert op de geproduceerde afvalstoffen. Deze huidinfectie kan leiden tot tinea pedis of in de volksmond atleetvoet of zwemmerseczeem.

DOORBREEK
DE VICIEUZE CIRKEL

Wanneer je last hebt van atleetvoet of zwemmerseczeem, een schimmelinfectie van de huid, kan je je laten behandelen met antischimmelmiddelen. Bij te lang of verkeerd gebruik van deze antimycotica zullen schimmelinfecties vaker terugkomen. Omwille van deze en andere risicofactoren, is de klinische wereld op zoek naar alternatieve behandelingen op basis van natuurlijke beschermingsmechanismen.

De meest voorkomende schimmel die atleetvoet bij mensen veroorzaakt, is Trichophyton rubrum. De schimmel is zeer besmettelijk en kan verspreid worden door direct contact met de huid of het haar van een besmette gastheer. Ook door indirect contact met besmette kledingstukken of oppervlakken verspreidt de schimmel zich gemakkelijk.

Om te kunnen overleven en groeien heeft de schimmel warmte en vochtigheid nodig. Er is dus een verhoogd risico op infectie bij blootstelling van de huid aan warme, vochtige omgevingen. Sportievelingen hebben vaker last van atleetvoet door het langdurig dragen van gesloten schoenen waar warmte en vocht zich opstapelen. Tinea pedis wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. De vochtige omgeving van een zwembad is ook een risicofactor. Bovendien kunnen dermatofyten erg goed tegen chloor in zwembaden.

Had jij al eens last van atleetvoet? Dan heb ook jij meer kans om geïnfecteerd te raken. De infectie treedt bovendien eerder op bij volwassenen dan bij kinderen, bij mannen dan bij vrouwen en bij mensen met diabetes of een verzwakt immuunsysteem. Als je last hebt van overmatig zweten dan ben je vatbaarder voor de infectie.

INTERESSANTE ARTIKELS

FNG - VOETSCHIMMEL

Jeuk, irritatie, schilfering? Jouw probleem is in veilige voeten bij ons! FNG zet schimmels en slechte bacteriën buitenspel dankzij onze revolutionaire therapie met goede levende bacteriën. Beschermt, versterkt en herstelt duurzaam het microbioom.

  • Middel 15

    GEPATENTEERDE SPRAY MET LEVENDE LACTOBACILLEN

  • ICON_Also for skin folds, cracks, toes and soles kopie

    GESCHIKT VOOR KLOVEN, DROGE VOETEN EN HUIDPLOOIEN

  • Schermafbeelding 2021-07-15 om 12.46.41

    BESTRIJD VOETSCHIMMEL SNEL & EFFECTIEF

LEES MEER

Met trots vermeld in

Middel 5

Contact

+32 (0)3 443 04 70
info@yun.be
Galileilaan 15
2845, Niel
België

Met steun van

Middel 6
Logo's@3x
Middel 8