HOE ONTSTAAT ACNE EN WAT KAN JE ERAAN DOEN?

We weten allemaal dat acne een vervelende huidaandoening is, maar heb je je ooit afgevraagd waarom het in de eerste plaats de kop opsteekt? Wij geven je de informatie die je nodig hebt om acne beter te begrijpen. Om je vijand te verslaan, moet je eerst je vijand kennen!

pexels-anna-shvets-3786217(1)

NO WAY ACNE!

Acne wordt veroorzaakt door een verstoring van de bacteriepopulatie op de huid. Hormonale veranderingen tijdens de puberteit of op latere leeftijd, kunnen de groei van Cutibacterium acnes stimuleren. Deze overgroei kan acne teweegbrengen.

Het is een natuurlijk voorkomende en volkomen onschadelijke bacterie die we allemaal hebben. Acne ontstaat alleen wanneer de bacterie overgroeit.

Acne en puistjes kennen veel onderliggende oorzaken, zoals hormonale schommelingen, voeding, stress, medicatie, ... Hierdoor gaat je huid teveel talg produceren en vormt deze een voedingsbodem voor slechte bacteriën.

GEEF JE PORIËN WAT ADEMRUIMTE

Cutibacterium acnes groeit ook goed in een zuurstofarme omgeving. Je wilt er dus zeker van zijn dat je poriën kunnen 'ademen'. Wanneer talg in combinatie met dode huidcellen de haarschacht verstopt, is er minder zuurstof aanwezig. Dit stimuleert Cutibacterium acnes om zich te vermenigvuldigen.

De overgroei van Cutibacterium acnes lokt een ontstekingsreactie van het immuunsysteem uit. Er wordt een puistje gevormd. Ook de aanwezigheid van Staphylococcus aureus (Ja, alweer een naam die moeilijk uit te spreken is) zou deze lokale ontsteking erger kunnen maken.

KLINKT TALG
BEKEND IN DE OREN?

Een haartje heeft talgkliertjes die talg produceren. Talg houdt het haar en de huid vettig en beschermt de huid tegen uitdroging. In deze talgkliertjes leeft de bacterie Cutibacterium acnes. De bacterie voedt zich met de vetzuren in de talg.

Hoe meer talg, hoe beter het micro-organisme kan groeien. Hormonale veranderingen tijdens de pubertijd of de menopauze kunnen o.a. de talgproductie aanwakkeren.

Close up shot of middle aged beautiful woman applies anti aging cream on face undergoes beauty treatments cares about skin poses against beige background. Wrinkled female model with cosmetic product

7 redenen waarom volwassenen ook acne kunnen hebben

Last van acne als volwassene? Wij leggen zeven factoren uit die acne kunnen veroorzaken. Geloof het of niet, de meeste kan je zelf beheersen om acne te bestrijden. Leuk, toch?

LEES MEER

Met trots vermeld in

Middel 5

Contact

+32 (0)3 443 04 70
info@yun.be
Galileilaan 15
2845, Niel
België

Met steun van

Middel 6
Logo's@3x
Middel 8